Kappale
8. Muuttuva luonto

8. Muuttuva luonto

Luonto on aina ollut jatkuvassa muutoksessa. Tällä hetkellä ekosysteemit kuitenkin muutuvat nopeammin kuin koskaan aiemmin. Ihmisen toiminta kiihdyttää ekosysteemien muutosta.

Videolla kuulemme siitä, miksi muutosta on niin vaikea huomata, ja miten tutkijat sitä kuitenkin havaitsevat.

Lue lisää muuttuvasta luonnosta

  1. Kesä jota ei tullut: täydellinen lisääntymisen epäonnistuminen Grönlannissa
    Alkuperäinen artikkeliLue lisää täältä
    Schmidt, N. M., Reneerkens, J., Christensen, J. H., Olesen, M., & Roslin, T. 2019: An ecosystem-wide reproductive failure with more snow in the Arctic. PLoS Biology, 17(10), [e3000392]. DOI: 10.1371/journal.pbio.3000392

  2. Luontotyyppien uhanalaisuusselvityksen tiivistelmä
    TiivistelmäKatso video (alkaen 59:37 noin 30 minuuttia), jossa esitellään luontotyyppien uhanalaisuusselvitystä.)

Selvitä itse

Koska elämme jatkuvan muutoksen keskellä, olemme tavallaan sokeita muutoksille. Usein muutoksen havaitsemiseksi tarvitaan pitkäaikaisia aineistoja.

Miten lähimaisemasi on muuttunut?

Corine-aineistossa on vasta parinkymmenen vuoden muutokset. Pidemmän aikajakson muutoksia voi tarkastella vanhoista ilmakuvista. Helsingin ilmakuvat vuodesta 1932 löytyvät täältä. Muun Suomen vanhoja ilmakuvia voi löytää Finnasta hakusanoilla ilmakuva ja paikannimi. Ilmakuvia voi myös ostaa maanmittauslaitokselta.

Oma projekti muuttuvasta luonnosta

Tarkista lähimmän uhanalaisen luontokohteen tilanne

Jotkut luontotyypit ovat olleet muita suuremman muutoksen kohteena, ja nykyään kokonaisten luontotyyppien uhanalaisuutta arvioidaan samaan tapaan kuin lajien uhanalaisuutta. Missä koulusi lähellä löytyisi uhanalainen luontotyyppi? Miten sillä menee?

Lue Luontotyyppien uhanalaisuusselvityksen tiivistelmä tai katso video (alkaen 59:37 noin 30 minuuttia), jossa esitellään luontotyyppien uhanalaisuusselvitystä.

Etsi uhanalainen luontotyyppi koulusi läheltä.

Perinnebiotooppeja voi myös kysellä ELY-keskuksista, jotka toteuttavat valtakunnallista inventointia. Etelä-Savon perinnebiotoopit löytyvät jo netistä.