Kappale
1. Mitä on biodiversiteetti?

1. Mitä on biodiversiteetti?

Biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus on ajankohtainen aihe koska siihen kohdistuu vakavia uhkia, mutta myös siksi että ymmärrämme koko ajan paremmin, miten vähän tiedämme siitä.

Videolla kuulemme biodiversiteetin määritelmistä ja mittakaavasta eri eliöryhmissä.

Lue lisää tieteellisistä tutkimuksista

Lue lisää tieteellisistä tutkimuksista, joissa yritetään arvioida tuntemattomien lajien määriä.

  1. Yritys arvioida koko maapallon kaikkien lajien määrä.
    Alkuperäinen artikkeliSuomenkielinen yhteenveto
    Mora, C., Tittensor, D. P., Adl, S., Simpson, A. G. B. & Worm, B. 2011: How many species are there on Earth and in the ocean? PLoS Biology 9(8): e1001127. DOI: 10.1371/journal.pbio.1001127.

  2. Mitä eliöryhmiä maapallolla on eniten painon mukaan?
    Alkuperäinen artikkeliSuomenkielinen yhteenveto
    Bar-On, Y. M., Phillips, R. & Milo, R. 2018. The biomass distribution on Earth. PNAS 115(25): 6506-6511. DOI: 10.1073/pnas.1711842115

  3. Tutkimus, jossa selvitettiin yhden sademetsän niveljailkaislajien määrä.
    Alkuperäinen artikkeliArtikkeli ResearchGatessaSuomenkielinen yhteenveto
    Basset, Y., ym. 2012: Arthropod diversity in a tropical forest. Science 338(6113): 1481-1484. DOI: 10.1126/science.1226727.

Selvitä itse

Montako lajia maailmassa on? Miksi tähän kysymykseen ei osata vieläkään tarkasti vastata? Selvitä itse vastauksia näihin kysymyksiin. Biodiversiteetistä eli luonnon monimuotoisuudesta puhuttaessa tarkoitetaan usein lajien lukumäärää. Kuitenkin myös elinympäristöjen monimuotoisuus sekä lajien sisäinen geneettinen monimuotoisuus ovat tärkeitä biodiversiteetin ulottuvuuksia.

Kauanko pitää etsiä, jotta löytää kaikki lajit?

Katso Mora et al. artikkelin kuvaa 1, jossa vaakaakseli on aika ja pystyakseli kyseisenä ajankohtana tunnettujen ryhmien määrä. Käyrät taittuvat, koska mitä kauemmin ryhmien määrää on tutkittu, sitä hitaammin uusia ryhmiä löytyy. Periaatteessa jos etsii tarpeeksi kauan, löytää kaikki ryhmät. Kun käyrä alkaa lähestyä vaakasuoraa, voi arvioida mihin ryhmien määrä lopulta jäisi.

Kokeilkaa tätä itse 3-8 hengen ryhmissä:

Käyristyykö viiva? Pystyttekö sen perusteella arvioimaan, mikä voisi olla alueen todellinen lajimäärä?

Miten luokittelu meni – tuliko erimielisyyksiä? Biologeilla nimittäin on paljonkin erimielisyyksiä siitä, miten yksilöt tulisi luokitella eri lajeihin.

Projekti-ideoita biodiversiteetistä

1. Miten voimme tietää, mitä emme tiedä?

Etsi netistä erilaisia arvioita siitä, miten monta lajia maapallolta on löytymättä. Miten arviot on tehty? Miten voimme tietää, mitä emme tiedä?

2. Lajin sisäinen monimuotoisuus

Vaikka eniten puhutaan erilaisten lajien määrästä, myös saman lajin sisällä löytyvä monimuotoisuus eli geneettinen monimuotoisuus on tärkeää.

Käykää ruokakaupassa kuvaamassa vaikka erilaisia tomaatteja ja chilejä, puistossa kuvaamassa erivärisiä puluja tai eri koirarotuja. Tehkää kuvakollaaseja. Käykää myös luonnossa ja etsikää ja kuvatkaa geneettistä monimuotoisuutta omaksi kollaasikseen.

Luonnossa esimerkkejä on vaikeampi löytää, mutta kun vaikka mittaa kasviyksilöiden kokoeroja, niitä alkaa kyllä löytyä. Vuodenaikojen vaihtuessa eroja löytää lehtien puhkeamisen tai kellastumisen aikataulussa. Jos puutarhassa on paljon etanoita, niiden kuorissa löytyy usein vaihtelua.

Katsokaa yhdessä ihmisen jalostamien ja luonnosta löytyvien lajien sisäistä monimuotoisuutta. Miksi luonnosta oli vaikeampi löytää vaihtelua?

Millaista hyötyä voisi olla siitä, että lajin kaikki yksilöt eivät ole ihan samanlaisia?