Kappale
2. Miksi monimuotoisuus on tärkeää?

2. Miksi monimuotoisuus on tärkeää?

Mitä sitten, jos lajeja häviää, geneettinen vaihtelu vähenee ja erilaisista ekosysteemeistä tehdään peltoa ja tehometsää? Miksi meidän pitää säilyttää neljäkymmentä lajia lantakuoriaisia ja kymmeniä erilaisia luontotyyppejä?

Videolla kuulimme, mitä kaikkia tehtäviä eri lajit tuottavat, ja miksi ei riitä että on yksi laji hoitamassa kutakin tehtävää.

Lue lisää biodiversiteetin tärkeydestä

Lue lisää tieteellisistä tutkimuksista viime vuosikymmeniltä, joissa avataan biodiversiteettikadon seurauksia ihmisille.

 1. Artikkeli vuodelta 2000, jossa käydään läpi ihmisen aiheuttamaa maapallon biodiversiteettikatoa.
  Alkuperäinen artikkeliSuomenkielinen yhteenvetoArtikkeli ResearchGatessa
  Chapin III, F., Zavaleta, E., Eviner, V. et al. 2000: Consequences of changing biodiversity. Nature 405, 234–242. DOI:10.1038/35012241

 2. Artikkeli vuodelta 2012, jossa vedetään yhteen tutkimusta biodiversiteetin ja ekosysteemien toiminnan ja palveluiden suhteesta.
  Alkuperäinen artikkeliinSuomenkielinen yhteenvetoArtikkeli ResearchGatessa
  Cardinale, B., Duffy, J., Gonzalez, A. et al. 2012: Biodiversity loss and its impact on humanity. Nature 486, 59–67 DOI:10.1038/nature11148

 3. Artikkeli vuodelta 2019, jossa mallinnetaan, missä ihmiset hyötyvät eniten ekosysteemipalveluista.
  Alkuperäinen artikkeliArtikkeli ResearchGatessaSuomenkielinen yhteenvetoEnglanninkielinen videoyhteenveto
  Chaplin-Kramer, R. ym. 2019: Global modeling of nature’s contributions to people. Science Vol. 366, Issue 6462, pp. 255-258, DOI: 10.1126/science.aaw3372

 4. Tietopaketti Suomen keskeisimmistä ekosysteemipalveluista
  luonnontila.fi

Selvitä itse

Ekosysteemipalveluiden suojelemisessa joudutaan tekemään arvovalintoja. Jonkin palvelun suojeleminen voi tulla niin kalliiksi, että se on pois toisen palvelun suojelusta. Miten ekosysteemipalveluita sitten arvotetaan? Miten niille voi laskea rahallisen arvon, ja tuleeko päätöksenteossa ottaa huomioon muita arvoja? Miten muita arvoja verrataan toisiinsa?

Mitkä ekosysteemipalvelut ovat tärkeimpiä?

Lue täältä ekosysteemipalveluista Suomessa.

Ekosysteemipalveluita aamiaiseksi

Tee oma harjoituskoe kesälomalla

Miten monimuotoisuus vaikuttaa hajoamiseen? Kokeile itse kaivamalla maahan teepusseja erilaisissa ympäristöissä. Teepussit jätetään maahan kolmeksi kuukaudeksi, minkä jälkeen ne kaivetaan ylös, kuivataan ja punnitaan. Löytyykö ympäristöjen välillä eroja?

Haudatkaa teepussit mahdollisimman erilaisiin ympäristöihin.

Hautaamispaikat eivät saisi olla varjoisia, sillä maan lämpötila vaikuttaa paljon hajotusnopeuteen. Etsikää paikat esimerkiksi metsän laidalla, pellon laidalla, puistossa, koulunpihassa ja kaupungissa tien varressa.

Jokaisessa valitsemassanne paikassa:

Teatime4science on projekti, jossa koululaiset ympäri maailmaa tekevät saman kokeen. Voitte myös osallistua siihen ja päästä oikeasti tekemään tutkimusta! Tarkempia ohjeita löytyy nettisivuilta..